Bevalling

BEVALLING

Voor een goed verloop van de bevalling is het belangrijk dat je goed voorbereidt. Daarbij hoort ook de beste ondersteuning; van je familie, vrienden en je zorgverleners. Keuze voor een thuisbevalling of een ziekenhuisbevalling is afhankelijk van je gezondheidssituatie en/of van je wensen. Belangrijkste wat telt is dat je, in overleg met je verloskundige, zelf het regie in handen hebt om inhoud te geven aan je bevalling.

Kraamzorg Sara vat hieronder voor je kort de mogelijkheden samen:

Heb je gekozen voor een ziekenhuisbevalling? Het is belangrijk dat je je goed hebt voorbereid, zie hiervoor UITZETLIJST.

  • Poliklinische bevalling
    Als je geen medische indicatie hebt, dan kies je voor een poliklinische bevalling. Jouw eigen verloskundige begeleidt dan de bevalling in het ziekenhuis. Hierbij wordt ze geassisteerd door een verpleegkundige of een kraamverzorgende.
  • Medische indicatie
    Als je een medische indicatie hebt, dan beval je onder begeleiding van een gynaecoloog. De gynaecoloog wordt geassisteerd door een verpleegkundige.
  • Wat moet je meenemen?
    Als je kiest voor een ziekenhuisbevalling is het handig dat enkele weken voor de uitgerekende datum je VLUCHTKOFFER klaarstaat.

Wanneer wij gebeld worden voor assistentie bij een bevalling noemt men het partusassistentie. Je verzekering vergoedt deze assistentie. De kraamverzorgende is er dan voordat de bevalling start aanwezig en zal ze de verloskundige assisteren. Ze legt (als dit nog niet is gedaan) alle benodigde spullen klaar voor de thuisbevalling, ondersteunt jou en je partner en zorgt voor rust. Na de bevalling is de kraamverzorgende er om jou en je baby te verzorgen, op te ruimen en je te helpen met de eerste voeding.